
BEFORE THE OKLAHOMA BOARD OF NURSING
 

IN THE MATTER OF THE APPLICABILITY OF THE OKLAHOMA NURSE 

PRACTICE ACT, 59 O.S. §§ 567.1 ETSEQ., SPECIFICALLY, § 567.3 a. 6., 8., 
AND OAC §485:1-1-5(c), OF THE RULES PROMULGATED BY THE 
OKLAHOMA BOARD OF NURSING AS TO WHETHER IT IS WITHIN THE 
CURRENT SCOPE OF PRACTICE FOR THE ADVANCED REGISTERED NURSE 
PRACTITIONER OR CERTIFIED NURSE-MIDWIFE TO ADMINISTER 

DIGITAL BLOCKS, PUDENDAL BLOCKS ADMINISTERED DURlNG THE 
INTRAPARTUM OR IMMEDIATE POSTPARTUM PERlOD AND PENILE 

BLOCKS FOR PURPOSES OF CIRCUMCISION, AND PROVIDED THAT THE 
ADVANCED REGISTERED NURSE PRACTITIONER OR CERTIFIED NURSE­
MIDWIFE HAS BEEN FORMALL Y EDUCATED AND/OR TRAINED AND HAS 

DEMONSTRATED COMPETENCE TO PERFORM THE PROPER TECHNIQUES 
FOR THE PROCEDURE. 

DECLARATORY RULING 

The Amended Petition of Lee Slater, J.D., on behalf of the Oklahoma Nurse 

Practitioners and the Oklahoma Chapter of the American College of Nurse-Midwifes, requesting a 

Declaratory Ruling as to the applicability of the Oklahoma Nurse Practice Act, 59 O.S. §§ 567.1 et. 

seq., specifically, § 567.3a 6.,8., and OAC § 485:1-1-5(c), of the Rules promulgated by the 

Oklahoma Board of Nursing ("Board") as to whether it is within the current scope of practice of the 

Advanced Registered Nurse Practitioner or Certified Nurse-Midwife to administer digital blocks, 

pudendal blocks administered during the intrapartum or immediate postpartum period, and penile 

blocks for purposes of circumcision, and provided that the Advanced Registered Nurse Practitioner 

or Certified Nurse-Midwife has been formally educated and/or trained and has demonstrated 

competence to perform the proper techniques for the procedure, presents for hearing this 25th day 

of January, 2005, all members of the Oklahoma Board of Nursing ("Board") being present. The 

Board is represented by Debbie McKinney, Attorney at Law, and Petitioners appear with counsel, 

Lee Slater. 



After considering all information relevant to the Amended Petition including 

testimony of witnesses and argument of counsel, the Board finds: 

1.	 The Petition is properly before this Board pursuant to 75 O.S. § 307 and 

OAC § 485:l-l-5-(c) of the Rules of this Board. 

2.	 The Oklahoma Nurse Practice Act provides the Advanced Registered Nurse 

Practitioner accepts responsibility, accountability, and obligation to practice 

in accordance with usual and customary advanced practice nursing standards 

and functions as defined by the scope of practice/role definition statements 

for the Advanced Registered Nurse Practitioner, see § 567.3a (6). 

3.	 The Oklahoma Nurse Practice Act provides the Certified Nurse-Midwife 

accepts responsibility, accountability, and obligation to practice in accordance 

with usual and customary advanced practice nursing standards and functions 

as defined by the scope of practice/role definition statements for the Certified 

Nurse-Midwife, see § 567.3a (8). 

4.	 It is within the national scope of practice for nurse practitioners to perform 

digital blocks for laceration repair or removal of nails on the fingers and/or 

toes ifthe nurse practitioner has been formally educated on this procedure in 

their academic preparation or through recognized continuing education 

courses approved for nursing contact hours. 

5.	 It is within the national scope of practice for Certified Nurse-Midwifes to 

perform pudendal blocks during the intrapartum or immediate postpartum 

period if the Certified Nurse-Midwife has been formally educated on this 

procedure in their academic preparation or through recognized continuing 

education courses approved for nursing contact hours. 



6.	 An expanded midwifery practice provides additional training to perform 

penile nerve blocks as outlined in Standard VIII of the Standards for the 

Practice of Midwifery, this procedure is available through recognized 

continuing education courses approved for nursing contact hours. 

7.	 The Decision-Making Model for Determining Scope of Practice Model for 

Scope of Nursing Practice Decisions provides the necessary guidelines to 

assist the Certified Nurse-Midwife and/or the Advanced Registered Nurse 

Practitioner in detennining whether she/he possesses the necessary education, 

knowledge and experience to perform the proper techniques to administer 

digital blocks, pudendal blocks administered during the intrapartum or 

immediate postpartum period, and penile blocks for purposes of circumcision. 

8.	 The skills and training to perform digital blocks, pudendal blocks 

administered during the intrapartum or immediate postpartum period, and 

penile blocks for purposes of circumcision are currently provided through 

academic formal education and/or education courses for Advanced 

Registered Nurse Practitioners and Certified Nurse-Midwifes offered by the 

National Academy of Nurse Practitioners, American College of Nurse­

Midwifes and/or recognized continuing education courses approved for 

nursing contact hours. 

9.	 OAC § 485: 10-11-1 of the Rules of this Board was adopted to protect the 

patient from acts and procedures perfonned or carried out by a licensed nurse 

who does not have the proper education, training and preparation necessary 

to perform or carry out safely such acts or procedures. 



The Oklahoma Board of Nursing therefore concludes and declares: It is within the 

current scope of practice of the Advanced Registered Nurse Practitioner or Certified Nurse-Midwife 

to administer digital blocks, pudendal blocks administered during the intrapartum or immediate 

postpartum period, and penile blocks for purposes of circumcision, provided that the Advanced 

Registered Nurse Practitioner or Certified Nurse-Midwife has been formally educated and/or trained 

and has demonstrated competence to perform the proper techniques for the procedure; therefore, the 

Board rescinds Interpretative Rule No. I of the Board. The Advanced Registered Nurse Practitioner 

or Certified Nurse-Midwife may perform digital blocks, pudendal blocks administered during the 

intrapartum or immediate postpartum period, and penile blocks for purposes of circumcision, 

provided that the Advanced Registered Nurse Practitioner or Certified Nurse-Midwife has been 

formally educated and/or trained and has demonstrated competence to perform the proper techniques 

for the procedure. 

This Declaratory Ruling issued this 25th day of January, 2005. 

OKLAHOMA BOARD OF NURSING 
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By: s4S e u.U MItchell, <fr\ct::LwJ RN PreSIdent &J

04/13/05 Scrivener's error corrected to accurately reflect the term "Advanced Registered Nurse Practitioner" 


